Spargrisens fondskola del 1

Känns fondsparande krångligt? Blir du sömnig av ord som börskurser och aktieportföljer? Låt mig guida dig i begreppsdjungeln genom min fondskola!

Vad är en fond?

Jag har tagit hjälp av min fondexpert Therese Ilic för att förklara vad en fond egentligen är.

– Till att börja med behöver du veta att en aktie är en ägarandel i ett företag, och när du äger aktier blir du därför delägare i företaget. En fond består av en samling olika aktier och andra värdepapper, säger Therese.

Vi kan likna det vid en godispåse där själva påsen är fonden och godbitarna är aktier och andra värdepapper. Du äger själva påsen medan en fondförvaltare hjälper dig att välja ut de godaste bitarna – aktierna. Fondförvaltaren analyserar alltså olika företag och placerar dina pengar på olika platser för att sprida ut risken. När du investerar i en fond blir du därmed delägare i de underliggande aktier eller värdepapper som finns däri.

– Du behöver inte vara insatt i ekonomi för att börja fondspara. Det finns massor av hjälp att få om du tycker att det är svårt att veta vilka fonder du ska välja, förklarar Therese.

På fondmarknaden.se finns stjärnmärkta fonder som visar vilka som är topp 3 inom sin kategori. Det finns en fondguide, färdiga fondpaket och aktivt förvaltade portföljer där Fondmarknaden sköter din portfölj med val och byten av fonder löpande.

– Det enda du behöver göra är att bestämma när du vill kunna ta ut dina pengar och vilken risk du är villig att ta, avslutar Therese.

I nästa del av min fondskola ska jag berätta varför det är så bra att fondspara jämfört med att ha alla sparpengar på ett bankkonto. Missa inte det!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *